Pages

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Υλοποίηση προγράμματος "Μονοπάτια στην πόλη, δρόμοι στην ιστορία".

Συνεργασία Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου -31ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, Με αφετηρία την Μακέτα της πόλης του Ενετικού Ηρακλείου τα παιδιά της Ε’ τάξης του 31ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου υλοποίησαν ΕΠΊΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ 31ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μονοπάτια στην πόλη, δρόμοι στην ιστορία» που επιδιώκει να μυήσει τους μαθητές στις ιδιαιτερότητες της τοπικής ιστορίας και να αναδείξει το ιστορικό βάθος της πόλης και των μνημείων της από το βενετσιάνικο παρελθόν μέχρι σήμερα. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με συνεργασία Σχολείου και Μουσείου με αφετηρία το σχολείο. Σε ένα πρώτο στάδιο τα παιδιά χωρίζονται σε εφτά ομάδες όσα δηλαδή είναι και τα μνημεία που μελετώνται. Η κάθε ομάδα ξεκινά την έρευνά της προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για τα μνημεία που έχουμε ορίσει. Σε δεύτερο στάδιο το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο Μουσείο.


 Η σχολική ομάδα συγκεντρώνεται στο χώρο της Μακέτας, όπου έπειτα από μία απαραίτητη εισαγωγή για τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου, οι μαθητές ανακαλύπτουν πάνω σε αυτήν τα μνημεία για τα οποία έχουν ερευνήσει. Στο τέλος της παρουσίας μας στο Ιστορικό Μουσείο, οι μαθητές, εντοπίζουν τα εκθέματα εκείνα που αφορούν στην έρευνά μας και πρόκειται κυρίως για αρχιτεκτονικά μέλη δημόσιων και λατρευτικών κτιρίων από την Ενετική Συλλογή του Μουσείου. Το πρόγραμμα συνεχίζεται έξω από το Ιστορικό Μουσείο με κατεύθυνση προς το ναό Αγίου Πέτρου, το ενετικό φρούριο Κούλε, τα Νεώρια, την οδό 25ης Αυγούστου, το ναό του Αγίου Τίτου, το διοικητικό κτίριο της Λότζια, τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ενώ η περιήγηση καταλήγει στην περίφημη βενετσιάνικη Κρήνη Μοροζίνι. Η κάθε ομάδα καλείται να παρουσιάσει στις υπόλοιπες τα αποτελέσματα της έρευνας στην οποία επιδόθηκε πριν την επίσκεψή της στο Μουσείο. Όταν ολοκληρωθεί η περιήγηση και οι παρουσιάσεις των μαθητών, μια εποικοδομητική συζήτηση για την πόλη μας άλλοτε και σήμερα τερματίζει το πρόγραμμα. Τα παιδιά δέχτηκαν συγχαρητήρια από την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Φανή Καμπάνη για την εξαιρετική προετοιμασία και παρουσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2013 Η Ενετοκρατία στην Κρήτη και στην Κύπρο.